Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Certificering

Zijn Yarn and Colors producten gecertificeerd?


Eén van de meest gestelde vragen is of de producten van Yarn and Colors gecertificeerd zijn. Het antwoord op deze vraag is: “Ja”. Als bedrijf besteden wij veel aandacht aan het inkopen van onze producten. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit maar ook de veiligheid garanderen. Om dit te bewijzen worden onze producten gecertificeerd. De meest belangrijke certificeringen voor onze industrie zijn: OEKO-TEX®, REACH, GRS and EN71. Elk van deze certificeringen gaan stuk voor stuk uitgelegd worden. Daarnaast vertel wij je ook op welke producten deze van toepassing zijn. Zo ben jij straks van alle ins-en-outs op de hoogte!

OEKO-TEX®


OEKO-TEX® is een corporatie van 17 onafhankelijke instituten uit Europa en Japan. Zij hebben in 1992 een test methode ontwikkeld en de daar bijhorende standaard gedefinieerd en up-to-date gehouden. Deze standaard is de blauwdruk om een betere en duurzamere toekomst voor iedereen te creëren. Dit gaat echter verder dan het testen van bedrijven en producten. Het OEKO-TEX® label draagt namelijk bij aan de “Sustainable Development Goals” van de Verenigde Naties. Als instituut dragen ze bij aan:

 1. Gezondheid en welzijn (3) – producten worden getest op schadelijke stoffen om de veiligheid van alle gebruikers te garanderen.
 2. Geslachtsgelijkheid (5) – inzet voor actieve deelname van alle betrokken werknemers ongeacht geslacht.
 3. Schoon water en sanitaire voorzieningen (6) – ondersteunt bedrijven bij het monitoren, managen en optimaliseren van het gebruik en opslag van chemicaliën.
 4. Ongelijkheid bestrijden (10) – eerlijke behandeling voor alle werknemers.
 5. Verantwoordelijke consumptie en productie (12) – ondersteunt consumenten en producenten bij verantwoordelijke consumptie en productie.
 6. Klimaat (13) – reduceert de C02 voetafdruk binnen de gehele keten.


Zoals je kan zien gaat OEKO-TEX® verder dan het testen van de veiligheid van producten. De standaard die voor onze industrie geldt is de OEKO-TEX® Standard 100. Deze kan toegepast worden op al het textiel, in elk productieproces. Het omvat de draden, garens maar ook stoffen en zelfs producten. Dit varieert van babyproducten tot kleding en van kussens tot decoratie.

Om deze producten te testen heeft OEKO-TEX® vier verschillende klassen gedefinieerd. Elke klasse stelt eisen aan de toegestane chemische waarden. Dit heet ook wel residuen. Residuen zijn stoffen die achterblijven nadat een bepaald product een chemische behandeling heeft ondergaan. Hoe lager de waardes, hoe hoger de classificering. De waardes worden bepaald door de mate en frequentie waarmee het product in aanraking komt met de huid. Op basis van deze gegevens kunnen producten als volgt worden geclassificeerd:

 • Klasse 1: producten met de strengste eisen welke in het bijzonder gelden voor babyproducten.
 • Klasse 2: producten met direct huidcontact zoals shirts, truien, broeken, sokken, ondergoed maar ook matrassen en kussens.
 • Klasse 3: producten met beperkt contact met de huid zoals jassen, riemen en schoenen.
 • Klasse 4: producten met nagenoeg geen huidcontact zoals gordijnen, tafelkleden en andere decoratie artikelen.


Maar hoe wordt OEKO-TEX® toegepast op Yarn and Colors producten?


Nu dat je meer weet over OEKO-TEX® kunnen wij je vertellen hoe dit van toepassing op onze producten. Als bedrijf en merk werken wij enkel met OEKO-TEX® gecertificeerde producenten. Niet alleen voor de veiligheidsstandaard maar ook vanwege de gehele bijdrage aan de maatschappij. Elke producten krijgt na het behalen van de test een certificaatnummer. Deze test moet jaarlijks herhaald worden om de certificering te vernieuwen. Zodra een producten dit niet haalt zal dit certificaat komen te vervallen. Het certificaatnummer kan gecontroleerd worden op https://www.OEKO-TEX.com/en/label-check. In het onderstaande schema kan je elk van onze garens het certificaatnummer vinden:

Artikelcode Garen OEKO-TEX® Certificaatnummer
YAC000001 Must-have 1 09.HBG.68250
YAC000002 Fabulous 1 09.HBG.68250
YAC000003 Super Must-have 1 09.HBG.68250
YAC000005 Charming 1 SHYO.110207
YAC000007 Epic 1 09.HBG.68250
YAC000009 Furry 1 SHYO.110207
YAC000010 Happy 1 16.HTR.77775
YAC000011 Joy 1 16.HTR.77775
YAC000012 Elegant - In afwachting nieuwe aanvraag.
YAC000013 Cheerful - In afwachting nieuwe aanvraag.
YAC000014 Serene 1 09.HBG.68250
YAC000015 Zen - In afwachting nieuwe aanvraag.
YAC000016 Glamour 1 SHYO.110207
YAC000017 Baby Fabulous 1 SHYO.110207
YAC000018 Favorite 1 09.HBG.68250
YAC000020 Amazing 1 16.HTR.77775
YAC000021 Gentle 1 09.HTR.65422
YAC000099 Must-have Minis 1 09.HBG.68250


Wil je meer te weten komen over OEKO-TEX®? Ze hebben een duidelijke website waar je nog meer aanvullende informatie kan vinden. Op www.OEKO-TEX.com vind je meer over het instituut, de geschreven standaarden en hoe zij werken.

Wat is REACH en waar heeft dit betrekking op?


REACH is een afkorting voor Registration, Evaluation, Authorization en restrictions of CHemicals. Of in gewoon Nederlands registratie, evaluatie, goedkeuring en restricties op het gebruik van chemicaliën.  Deze Europese standaard is één van de meest omvattende en meest gebruikte milieuregelgeving in de wereld. Het voornaamste doel is om mensen, bedrijven en de omgeving te beschermen tegen de gevaren van chemicaliën. Daarnaast kan deze regelgeving op alle chemicaliën worden toegepast, zo ook op dagelijkse producten. Een paar voorbeelden hiervan zijn verf, schoonmaakmiddel, kleding, meubels en ook garens. Het is aan de bedrijven zelf om te bewijzen dat ze aan de REACH voorwaarden voldoen.

De REACH regelgeving is opgedeeld in 17 verschillende hoofdstukken. Een hoofdstuk heet hierin een ANNEX. Elk van deze onderdelen bevat een lijst van regels, criteria of waardes waaraan bedrijven moeten voldoen. Hieronder drie voorbeelden:

 • ANNEX I bevat algehele informatie om stoffen te beoordelen.
 • ANNEX VII waardes bevat voor het testen en detecteren van de gebruikte stoffen bij producties of importen groter dan 1 ton (1000 kg) maar kleiner dan 10 ton (10.000kg).
 • ANNEX XVII bevat restricties op het gebruik van specifieke gevaarlijke substanties, een mix hiervan of eindproducten.


Maar het gebruik van chemicaliën of de residuen hiervan zijn ook in de OEKO-TEX® Standard 100 behandeld. Sterker nog, OEKO-TEX® voldoet aan de strenge regelgeving van de ANNEX XVII. In de ANNEX XVII staat een lange lijst met verboden waardes en harde eisen aan de residuen die chemicaliën achterlaten. Zoals als geciteerd van de OEKO-TEX® website: “wij lopen voor op de gedefinieerde standaard en dekken nog veel meer parameters die niet zijn toegevoegd aan de ANNEX XVII om de veiligheid van consumenten te waarborgen”. 

Dit brengt ons bij de vraag: “voldoen de Yarn and Colors producten aan de REACH regelgeving?”. Ja, alle garens van Yarn and Colors voldoen hieraan. Sterker nog, door te werken met OEKO-TEX® gecertificeerde producenten gaan wij zelfs nog een stap verder!

GRS or RCS-certificatie voor gerecyclede producten?


Producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen kunnen op twee manieren gecertificeerd worden. Doormiddel van RCS wat staat voor Recycled Claim Standard of GRS wat staat voor de Global Recycled Standard. Beide zijn internationale maar vrijwillige standaarden voor het gebruik van gerecycled materiaal om producten van te maken. De RCS is hierin de standaard certificatie en omvat:

 • Het gerecyclede materiaal overeenkomt met de internationale standaard vastgelegde definitie van “gerecycled”. Dit is vastgelegd bij de ISO oftewel International Organization for Standardization.
 • Garanderen dat het gerecyclede materiaal behouden blijft, van bron tot eindproduct.
 • Labels en certificeringen die aangeven het product hieraan voldoet.


Als aanvulling op de RCS heb je de GRS. De GRS stelt aanvullende eisen aan het product maar ook aan de producent. Zo moeten zij naast de RCS-regelgeving ook nog voldoen aan het onderstaande:

 • Strenge eisen op sociaal- maar ook milieugebied om duurzaamheid te bevorderen.
 • Reduceren van de impact op het milieu.
 • Hoger aandeel van gerecycled materiaal in het eindproduct.


Van Yarn and Colors zijn zowel de Amazing als Gentle GRS gecertificeerd. Dit betekend dat beide garens gemaakt zijn van gecertificeerd gerecycled materiaal en aan strenge aanvullende eisen voldoen om duurzaamheid te bevorderen. Daarnaast hebben beide garens ook een OEKO-TEX® klasse 1 certificatie. 

Wat heeft garen te maken met speelgoed regelgeving?


Is het CE-keurmerk je wel eens opgevallen op speelgoed of een ander product? Als het zo’n keurmerk heeft voldoet het aan de eisen die zijn vastgelegd in de Europese Toy Safety Directive. In Europa en het Verenigd Koninkrijk moet al het speelgoed dat wordt geïmporteerd of gefabriceerd veilig zijn. Om te voldoen aan deze regelgeving moet het één of meerdere gestandaardiseerde testen doorstaan. Elk Europees land heeft deze regels opgenomen in de lokale regelgeving.

Deze standard is onderverdeeld in 13 categorieën. Afhankelijk van het soort product moet het getest worden aan de hand van één of meerdere categorieën. Onderstaand een overzicht van elke categorie:

Categorie Getest op Opmerkingen
EN71-1 Mechanische en fysieke eigenschappen. -
EN71-2 Ontvlambaarheid. Alleen toepasbaar op het gehele eindproduct. In het bijzonder verkleedkleren en items zoals baarden, pruiken, hoeden en andere items die op je hoofd gedragen worden moeten hierop getest worden.
EN71-3 Migratie van specifieke residuen. Totale migratie van chemische residuen op basis van doorslikken dan wel niet binnenkrijgen in plaats van contact met de huid.
EN71-4 Chemisch speelgoed zoals scheikunde sets en andere experimenten. -
EN71-5 Chemisch speelgoed anders dan EN71-4. -
EN71-6 Waarschuwing labels voor leeftijd. Inactief en vervangen door EN71-1.
EN71-7 Vingerverf. -
EN71-8 Schommels, glijbanen en ander gelijkwaardig speelgoed voor binnen en buiten. -
EN71-9, EN71-10, EN71-11 Migratie van gevaarlijke organische verbindingen. Gedekt door de OEKO-TEX® certificatie.
EN71-12 Specifieke chemische substanties.
EN71-13 Bordspellen, cosmetica kits en proef spellen. -
EN71-14 Trampolines. -

Het bovenstaande schema brengt ons bij de belangrijkste vraag over dit onderwerp: “wanneer is garen een speelgoed?”. Garen kan gezien worden als speelgoed zodra je hier iets van maakt om als speelgoed te verkopen. Een paar voorbeelden zijn amigurumi’s, poppen, rammelaars, baby speelgoed en meer. Wel belangrijk is dat alle gebruikte materialen gecertificeerd zijn om een veilig product te kunnen aanbieden.

Voor handwerkgarens is EN71-3 de belangrijkste certificatie. Van de Yarn and Colors producten zijn de Must-have, Epic en al onze Panda stuffing’s EN71-3 gecertificeerd. Deze EN71-3 test geeft weer dat het materiaal minder dan de toegestane residuen bevat. Hiermee is het veilig wanneer vezels in aanraking komt met maagzuren en speeksel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sabbelen, likken, bijten of ander gedrag wat baby’s en kinderen vertonen. Let wel op, dit is alleen toepassing op vezels. Het is ten alle tijden onverstandig om te kleine voorwerpen te maken die in zijn geheel ingeslikt kunnen worden. De EN71-9, EN71-10 en EN71-11 worden gedekt door het OEKO-TEX® certificaat.

Dat is een hoop informatie!


Ja, dat is het zeker. En de regelgeving en certificeringen worden ook continue vernieuwd en aangescherpt. De testmethodes worden steeds strikter om mensen en omgeving beter te beschermen. Als bedrijf volgen wij dit op de voet om dit ook op onze producten toe te passen. En indien nodig, passen wij onze producten hierop aan. Op deze manier kan jij zeker zijn dat Yarn and Colors altijd voldoet aan de laatst gestelde standaard.

Heb jij nog meer vragen over dit onderwerp of zou je graag meer te weten willen komen? Neem dan contact met ons op! Je kan alle gegevens vinden op onze contact pagina.

Meld je aan voor de nieuwsbriefAls eerste leuke winacties, handige artikelen boordevol tips, informatie over de nieuwste producten en lookbooks voor inspiratie voor je volgende project. Dat wil je toch niet missen? Inschrijven kan hier.


Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20230602 06:51:24 PC11False0FalseTrue220102